Sapanca'da Arama Konferansı 2. Bölüm (Murat ÖZYER) - BasketFaul.com

Sapanca'da Arama Konferansı 2. Bölüm (Murat ÖZYER)

23-09-16 18:32

 

 

Yazının 1. Bölümünü okumak için:

 


b) Amaç neydi?
1. 1992'den sonra ilk defa camianın aile olduğunu hatırlatmak ve “ortak akıl” oluşturma adına aile bireylerini bir araya getirmek
2. Türk Basketbolunu konuşmak, tartışmak, proje üretmek
3. TBF’nin Türk Basketbolu hakkında almayı düşündüğü “radikal kararlar” için camiadan destek almak
 
 
c) Hangi konular öne çıktı?
* A Erkek Milli Basketbol takımımızın durumunun tespiti ve çözümler
* Yetersiz yöneticilerin kulüplerde görev alması sorunu
* Yöneticilerin bilgi ve görgü seviyesini yükseltilmesi, kriterler belirlenmesi,
* Merkezden uzak bölgelerle iletişim zayıflığının sporcu ve antrenör eğitimini olumsuz etkilemesi
* 80 milyonluk ülkede Alt Yapıda aslında başarılı değiliz. Madalya tek başına başarı sayılmamalı, sporcu yetenek havuzu nüfusumuza oranla çok dar.
* Avrupa’nın en kalabalık ülkesi olarak A Milli Takımımıza devşirme oyun kurucu aldığımız gün “Arama-Kurtarma” çalışmaları başlamalıydı
* Alt yapı organizasyonunun Milli Eğitim Bakanlığı ile organize edilip okullara taşınması
* Basketbolumuzu alt ve üst yapıda geliştirirken “Global gerçeklere uygun şartların dikkate alınması.
* Türkiye’de oyun, oyuncudan çok ön plana çıktı. Tekrar terse dönmeli, oyuncuların bireysel gelişimine önem verilmeli
* Antrenör eğitiminin revize edilmesi
* Yabancı oyuncu sayısı ve uygulamaları
* Oyuncu menajerliği müessesinin mevzuat ve uygulamaları
* 18-22 Yaş oyuncular için deplasmanlı bir ligin organize edilmesi, alt yapı yaş gruplarının tekrar revize edilmesi.
* Türk Basketbolunun Alt Yapısı için bir çalışma programı el kitabı (Anayasası) oluşturmalı
* Milli takım ve kulüplerin başarı dengesinin sağlanması için çözümler
 
 
Yukarıdaki konular şu ana başlıklar atlında toplandı ve katılımcılar istedikleri konuları tartışmak üzere gruplara ayrıldılar:
 
* Aile, Antrenör ve Kulüp İlişkileri
* Menajer Müessesesi ve Mevzuatı
* Sporcu Eğitimi
* Antrenör Eğitimi
* Yabancı Oyuncu ve Yabancı Teknik Ekip
* Milli Takım – Kulüp başarısının dengesi
* Sistem ve Uzun Dönem Planlama
 
 
 d) Aklımda kalan konuşmalar hangileriydi?
 
 
Yalçın Granit: Bugün Türk Milli Takımımızın yenemeyeceği takım yok ama Avrupa’da da bizi yenemeyecek takım yok. Bizim hangi tarafta olacağımızı belirleyecek bir toplantı bu.
 
Aydın Örs: Federasyonumuzun seçim sonrası 4 yıllık bir master plan yapması lazım.
 
Çetin Yılmaz: Milli takım ve kulüp başarılarının dengeye gelebilmesi için gereken çözümlerin üretilmesi.
 
Efe Aydan: Süreçler karışıyor; alt yapıda yarışmacılık ön plana çıktı. Halbuki yetiştiricilik öne çıkmalı.
 
 
(Resim: Ağustos 1999 tarihli Fanatik Basket’in TBF As Başkanı Mahmut Uslu röportajından alınmıştır. 2016-17 sezonu başlarken buna benzer sıkıntılar devam ediyordu.)
 
Doğan Hakyemez: Kulüplerde mali disiplinin sağlanması şart. Bunun için kriterler koyulmalı ve denetlenmeli.
 
Nedim Karakaş: Kulüplerde denk bütçe ve şirketleşme konularının üzerine konuşmalı ve kararlar almalıyız.
 
Hayri Solmaz: Coğrafyamızda üretim faktörü farklı; yerinde üretim eksik, yarım mamüle tam mamül muamelesi yapılıyor. Üretmeden tüketmeğe çalışan bir spor kültürümüz var.
 
Milli oyuncu kardeşimiz: 18 yaşına gelince A Takımda kendimi gösterecek şansı bulmam oldukça zor. Genç ve A takımlar ligi arasında bizlerin oynayacağı bir lig kurulmalı.
 
Necip Kapanlı: Yabancı oyuncu konusunda; Avrupa Kıtası dışında sadece 2 oyuncunun lisans çıkartılmasına izin verilmesi.
 
Oyuncu velisi: Ana-avrat küfürlü kelimelerle konuşan antrenörlerin kendilerini değiştirmesi lazım. Antrenör eğitimi önemli.
 
Başka bir oyuncu velisi: Bireysel antrenmanlar çok yetersiz. Kendi imkanlarımız ile yurt dışından destek alarak oğlumuza özel çalışmalar yaptırdık. 15-16 yaşındaki çocukları psikolojiyi iyi bilen tecrübeli koçların çalıştırması lazım.
 
İhsan Bayülken: Alt yapıda başarının tanımını yapmalıyız.
 
Yalçın Granit: Türkiye’de oyuncu değil, oyun önemli. Bunu tersine çevirmeliyiz. Her kulübün kadrosunda bireysel gelişim koçları olmalı.
 
Aydın Örs: Liglerimizde çalışmak isteyen yabancı antrenörler için radikal kriterler koyulmalı.
 
Hurşit Baytok: Antrenör ve sporcu eğitimi konusunda detaycı olunmalı. Antrenörlerimizi donanımlı yetiştirecek programları belirlemeliyiz.
 
 
 
(Resim 1999 senesi Fanatik Basket’tin TBF As Başkanı Mahmut Uslu ile yaptığı röportajdan alınmıştır. 2016’da bu konu konuşulmaya devam ediyor.)
 
Necati Güler: Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa yapılacak çalışmayla uzun vadede basketbol alt yapı organizasyonunun okullara entegre edilmesi lazım.
 
Ahmet Kurt: Oyuncu menajerlerinin basketbolda karar verici olduklarını biliyoruz. Oyuncu menajerlerini içimize alıp bu konuyu mevzuat ve diyalog ile çözelim.
 
Okan Çevik: Alt yapıdan A Takıma geçişlerde Draft Sistemi kurulabilir.
 
Remzi Dilli :Yabancı oyuncu sayısı kulüplerin aşırı taciziyle bir şekilde artıyor. İşin “suyu” çıktı. Kademeli olarak yabancı sayısını azaltmalıyız.
 
Murat Özyer: Ersan İlyasova’nın gelemediği bir şampiyonada 4 numarada etkin çözüm üretemiyorsak, oyuncu yetenek havuzumuz 80 milyonluk bir nüfusa göre oldukça dar demektir. Yetenek havuzunu genişletmenin çarelerini bulmalıyız. Planlama, uygulama ve denetim için TBF’nin üst basketbol aklına ihtiyacı var.
 
 
e) Artılar / Keşke’ler;
 
 
Artılar:
* Katılımcıların hepsi ciddiyetle ve pozitif enerjiyle konferansa katkı vermek için çalıştı. İlk gün akşam yemeği sonrasındaki
20-22.00 saatleri arasındaki bölümde katılımcıların aynı ciddiyet ile çalışması bunun en önemli göstergesiydi.
* Basketbol camiasının ve TBF’nun çok ihtiyacı olan düşünce –tartışma platformuna ilk adım atılmış oldu. İlk adım diyorum çünkü
* TBF’nin yeni 4 senelik dönemde almayı düşündüğü (tahmini) radikal kararlara katılımcılardan güçlü destek geldi
* Çözüm üretecek fikir ve projeler, kısa, orta ve uzun süreli olarak önerildi
 
 
 
“Keşke”ler:
* Daha uygun bir tarih seçilseydi keşke;
Evet konferansı yöneten şirket için en uygun bu tarih olabilir, önceliklere göre KEŞKE başka bir çözüm bulunsaydı! Lig takımlarının hazırlık dönemine gelmesi sebebiyle genel menajerler- baş antrenörler katılım gösteremedi. Bu da yapılan tespit ve çözüm önerilerin bir ayağının kısa kalmasına sebep oldu.
 
* Kulüplerin şube direktörleri / sorumlu yönetim kurulu üyeleri katılsaydı keşke;
Hazırlık döneminde takımlarıyla beraber olmak zorunda olan genel menajerler ve antrenörlerin yerine “onlar” katılabilirdi, KEŞKE katılsalardı, katılmalıydılar bence!
 
* Daha geniş “davetli” listesi oluşturulsaydı keşke;
90-100 kişinin üzerinde katılımcılı ArAmA Konferanslarının verimli olmadığı uzmanlar tarafından belirtilse de; farklı bir çözüm üreterek KEŞKE (dışarıda” kalan, unutulan, davet edilmeyen… gibi) basketbol insanlarının tamamını 24 sene sonra gerçekleştirilen bu toplantıya katılmaları sağlansaydı.
 
Nihat İzic 1985 ( o dönem Yalçın Granit “İZO” derdi Nihat’a ! )
 
* Nihat İziç (Erkek Milli Takımlar Teknik Altyapı Koordinatörü) KEŞKE fikirlerini paylaşaydı;
Alt Yapı Milli takımlarımızın aşağı yukarı 20 senedir sorumluluğunu yapan tecrübeli ve alt yapıda kazanılan madalyaların fikir babası, Nihat İziç, bir röportajında (http://bit.ly/29GinH7 ) 2001’de Avrupa 2.si olan Aydın Örs yönetimindeki A Milli takımın iskeletinin daha önceden İziç ve ekibi tarafından nasıl planladığını sporseverlerle paylaşmıştı. Sevgili İziç, bir süre evvel ise genç oyuncuların yetişmesinde ülkemiz liglerinde sıkıntılar olduğunu açıklamış, A Milli takımın iskeletini oluşturmanın formülünü anlatmıştı. Basketbolun Yükselen Değeri
Gençlerimiz geleceğini kurgulayan kişi olarak Sapanca’daki konferansa ( sadece ilk oturuma ) katılan Nihat İziç KEŞKE fikirlerini ve yeni projelerini konferansta katılımcılarla paylaşsaydı.
 
 
****Son Notlarım:
* KEŞKE’leri de olsa 24 sene sonra ilk adımı “ ArAmA Konferansı” ile atılan pozitif bir süreç BAŞLAMIŞ oldu.
 
* TBF katılımcıları oldukça iyi ağırladı ve ilgilendi.
 
* Yeni dönemlerde sağlıklı ve kuvvetli yol haritalarının oluşturulabilmesi için “Ortak Akıl”ın şart olduğunu, bu sürecin Arama –Karar Verme- Uygulama safhalarından oluştuğunu hatırladık.
 
* Konferansın kapanış konuşmasını Başkan Harun Erdenay, Yalçın Granit ile beraber yaptı. Kadın Basketbolu için de bir “ Beyin Fırtınası” sözü veren Erdenay, (TBF Başkanlığına devam eder ise) Aralık 2016’ta ArAmA Konferansının 2.sini yapacağının sözünü verdi.
 
* Katılımcıların oluşturduğu gruplar tarafından hazırlanıp sunumu yapılan raporların son halini TBF ve Doç Dr. Oğuz Babüroğlu’nun derleyip kamuoyu ile paylaşılacağı bilgisi verildi.
 
 
* Yol Haritası ve Spor Bakanımız:  Sapanca’daki konferanstan bir hafta sonra Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç,9 Eylül 2016 tarihinde yaptığı açıklamada; özellikle Olimpiyatlar'dan sonra yeni bir YOL HARİTASI çerçevesinde çalışmalar yapacaklarını belirtti.
“Spor yönetiminde olacak bazı değişikliklerle bu konuda inşallah önümüzdeki döneme çok daha yoğun şekilde hazırlanacağız. Çünkü artık yeni bir heyecana, yeni bir yönetime ihtiyaç duyduğumuzun hepimiz farkındayız. Sporun içinde olan herkes bunun farkında, önümüzdeki dönemde bunun olacağını düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu. (Haberin tamamı: http://bit.ly/2d6Jy0O )
HAYIRLISI!

 

Domain - Hosting - Cloud

Yorumlar Okunma: 6188